Álrendőrös csalások

Álrendőrös csalások

Hogyan ismerhető fel, hogy álrendőrrel van dolgunk?

1. Mi igazolja a valódi rendőrt?

- A "valódi" rendőrt egyenruhája, szolgálati jelvénye valamint fényképes szolgálati igazolványa igazolja. A polgári ruhás rendőröket, köztük a nyomozókat csak az igazolvány és a jelvény igazolja.

2. Nézzük meg alaposan a szolgálati jelvényt!

- A valódi rendőr szolgálati jelvényének felső részén "RENDŐRSÉG" felirat, míg az alsó részén ötjegyű, egyedi azonosítószám található, továbbá a kettő között piros-fehér-zöld mezőben egy kard mérleggel együtt, mint ahogy az a fotón látható.
Fontos tehát: A valódi rendőri jelvény egyedi sorszámozású, az alapján állapítható meg a rendőr kiléte és ezt kérés esetén az intézkedő rendőrnek az állampolgár tudomására kell hoznia.

3. Az álrendőr a pénzre utazik

- Az álrendőrök ellenben mindig a pénzre utaznak tolakodóan, fenyegetően lépnek fel, engedély nélkül akarnak házkutatást végezni. A felmutatott jelvényükön legfeljebb csak a "POLICE" felirat szerepel.

4. Jegyzőkönyvet készít a valódi rendőr, ha lefoglal vagy átvesz valamit

- A legfontosabb, amit tudni kell: amennyiben a rendőr lefoglal vagy átvesz valamit, arról hivatalos jegyzőkönyvet ír (jegyzőkönyv házkutatásról, lefoglalásról) és egy példányát a helyszínen hagyja.