Előleg sémák

Külföldi fizetési előleg sémák

Nigériai levelek

A Nigériai levelek más pénzkínálati csalási formával hasonlóságot mutatnak, a következő jellemzők általában minden esetben megegyeznek:

- jelentős összegű pénz ígérete, 

- segítség kérése, 

- a szükséges információk megadása fontos, 

- ez egy egyszeri, soha vissza nem térő alkalom, 

- bizalmas kapcsolat megszerzése, szimpátia, együttérzés az áldozat részéről, 

- sürgős segítségnyújtás szükséges és bizalmat vár, 

- az áldozat az egyetlen, aki ezt a lehetőséget megkapja, 

- szükséges egy személyes találkozó Nigérián kívül, de azokra nem kerül sor, 

- teljesen hivatalos dokumentumnak tűnik a levél, 

- a levelekben gyakorta közös vonás, hogy elkérik az áldozat bankszámla számát is.

Példa Nigériai levére:

Agabi and Associates.
Solicitors and Advocates.
5th floor, Unity House.
Lagos.

Kedves (....Charles Úr),

Paul Agabinak hívnak, ügyvédként dolgozom. Mr. Charles megbízott ügyvédjeként kerestem meg Önt (akinek a vezetékneve megegyezik az Önével), aki egyben az Ön államának állampolgára is és aki a nigériai Chevron Olajvállalatnál dolgozott, a továbbiakban úgy hivatkozok rá, mint az Ügyfelemre.
2000. április 21-én az Ügyfelem, a feleségével és az egyetlen gyeremekével együtt autóbaleset áldozatai lettek a Lagos-Ibadan gyorsforgalmi úton. A balesetben sajnos senki nem maradt életben. 2000. április 21-én az Ügyfelem, a feleségével és az egyetlen gyermekével együtt autóbaleset áldozatai lettek a Lagos-Ibadan gyorsforgalmi úton. A balesetben sajnos senki nem maradt életben.

Azóta próbálom az Ön országának Nagykövetségén a távolabbi hozzátartozókat felkutatni, de a kísérleteim kudarcot vallottak. Internetes kutatásom eredményeként jutottam el Önhöz, miután a vezetéknevük azonos az Ügyfelemmel és ez az, amiért elhatároztam, hogy kapcsolatba lépek Önnel, azért, hogy segítsek visszajuttatni a pénzt és az ingatlant, amit az ügyfelem hagyott hátra, mielőtt a bank elkobozná azt.Különösképpen, azok után, hogy a helyi kereskedelmi bankban az Ügyfelemnek 15,5m$ vagyona van és a bank kiállított egy igazolást felém, hogy a legközelebbi hozzátartozót nevezzem meg, vagy máskülönben elkobozza az összeget a következő 10 banki napon belül.
Mivel 2 éve sikertelenül keresem a hozzátartozókat, az Ön hozzájárulását szeretném kérni, hogy bemutathassam Önt, mint az áldozatok legközelebbi hozzátartozóját, mivel ugyanaz a vezetéknevük, hogy ezt a 15,5m$ összegű betétszámlán levő pénzt ki tudjuk Önnek fizetni, és aztán Ön és én megosztozhatunk a pénzen fele-fele arányban.
Birtokomban van minden hivatalos irat, amely a bank felé a kérelem benyújtásához szükséges. Minden, amire szükségem van Öntől, az őszinte közreműködése, hogy ezt az ügyet végig vigyük. Garantálom, hogy az ügy hivatalos módon kerül elintézésre, amely bárminemű törvényszegéstől megvédi Önt. Kérem, hogy lépjen kapcsolatba velem e-mail formájában és küldje el telefon és fax számát, hogy az ezzel kapcsolatos további részleteket megbeszélhessük.
Üdvözlettel, Mr. paul agabi.

Egyéb előleg sémák - hitelközvetítési csalások

Kölcsönfelvételi csalási sémák

- Leggyakrabban hitelközvetítők követik el a csalást 

- Összegyűjti az adósoktól a hitel felvételéhet szükséges díjakat, ugyanakkor nem továbbítja azt a hitelt nyújtó felé 

- Jellemzően egy bizonyos időnek el kell telnie, mire az adós rájön, hogy a pénzért ellopták 

- Áldozat lehet az olyan kölcsönfelvevő is, amelynek már elutasították a hitelkérelmét más bankok.

Példa kölcsönvételi csalásokra:

28 EMBERT VERT ÁT AZ ÁL-HITELKÖZVETÍTŐ

- A Monori Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki 28 embert csapott be egy bank hitelközvetítőjének adva ki magát. 

- A bűnügy vádlottjának 2014 végére munkahelye, biztos megélhetése nem volt, ezért elhatározta, hogy csalás útján fog pénzhez jutni. Olyan vállalkozókat szemelt ki, akik nehezen tudtak a vállalkozásuk beindításához nagyobb hitelhez jutni. 

- A férfi azt híresztelte, hogy egy külföldi bank befolyásos hitelközvetítőjeként nagy összegű, euró alapú hitelügylet teljes és sikeres ügyintézését vállalja. A férfi a tevékenységét internetes hirdetési oldalakon, sőt közvetítők útján terjesztette. Az ajánlata hitelessé tételéhez német nyelvű, banki értesítésnek tűnő iratokat is készített, holott németül sem tudott. 

- A vádlott hirdetéseire az ország számos pontjáról jelentkeztek, akik különböző vállalkozásokat, pl. szociális otthont, présüzemet, panziót szerettek volna beindítani, akár 50 millió euró hitel felvétele útján. ØA férfi a hitelügyintézés címén 45.000-400.000 forintig terjedő összegeket utaltatott előre a bankszámlájára. A megbeszélt találkozókat azonban lemondta, a sértetteket hitegette. Egyetlen hitelügyletet sem intézett el, mert arra lehetősége sem volt. 

- A vádlott 2014 decembere és 2015 júniusa között 28 embert csapott be, és 4 millió forintot szerzett jogosulatlanul. 

- A Monori Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a férfit, akivel szemben börtönbüntetésre és pénzbüntetésre tett indítványt a vádiratban.

Forrás: https://ugyeszseg.hu/28-embert-vert-at-az-al-hitelkozvetito/