Online randi csalás

Mit nevezünk online randi csalásnak?

Internetes fórumokon elkövetett csalás, mely pszichológiai manipuláción alapul és a legtöbbször pénzszerzés céljából csalnak az elkövetők. 

A csalók általában megpróbálnak minél közelebb kerülni hozzánk, és legtöbbször a bizalmat, illetve a hiszékenységet használják ki.

Az elkövetők egészen odáig merészkednek, hogy meghamisított profilok segítségével csalnak ki az áldozatoktól pénzt. 

A csalók valamilyen szomorú történettel próbálkoznak:

Nemrégiben megözvegyült, megbetegedett , elvált vagy valamilyen más jellegű veszteség érte. Például távoli országban rekedt és némi anyagi segítségére van szüksége a hazajutáshoz. Tipikus a hadsereges mese is: külföldön szolgál egyenruhásként, megpróbál a bizalmadba férkőzni, majd pénzt kunyerál a hazaútra. 

Online randi csalók 3 általános módszere a Better Business Bureau szerint :

A kapcsolatfelvétel

A netes randi oldalakon, appokban és közösségi oldalakon a csalók kamuprofilokat létrehozva környékezhetnek meg. Először felveszik veled a kapcsolatot, majd igyekeznek átterelni a beszélgetést egy másik platformra (e-mail, SMS, stb.). Így ugyanis nem kell attól tartaniuk, hogy lelepleződnek az oldalon. 

Ebben a szakaszban főleg a helyesírási hibák és a fura fogalmazás szolgálhat intő jelként. Különösen akkor, ha profiljukon fel van tüntetve, hogy diplomásak. A túlzó hízelgés mögött ugyancsak ártó szándék állhat: ha például az ötvenes éveidben jársz, és egy huszonéves, modellkülsejű bombázó hosszasan bizonygatja, hogy mennyire bejössz neki, komoly esély van arra, hogy csak a pénzed kell neki (vagyis a csalónak). Ha valakinek csupán egyetlen fotója van, és felajánlja, hogy személyes információdért cserébe szívesen küld néhány másikat, szintén elkezdhetsz gyanakodni.

A bizalomépítés

A csalók ekkor azon ügyködnek, hogy még inkább a bizalmadba férkőzzenek, közben pedig kitalált történetekkel traktálnak és információkat gyűjtenek rólad. Ilyenkor kisebb szívességeket is kérhetnek, hogy leteszteljék, meddig mehetnek el. Bevett szokás az is, hogy megpróbálnak elválasztani barátaidtól és családodtól, nehogy véletlenül lebeszéljenek egy rossz döntésről. 

Vigyázz azokkal, akik az ismerkedés korai szakaszában kimerítően részletes üzeneteket küldenek és megkérdőjelezik szeretteid motivációt. Érdemes fenntartásokkal kezelni azt is, aki teljesen ismeretlenül csöpögős üzenetekkel és ajándékokkal bombáz, vagy a világ másik félén él, és fotóin láthatóan igyekszik kihangsúlyozni, hogy mennyire gazdag.

A megtévesztés

Itt jön a lényeg: a csalók nem köntörfalaznak tovább, és pénzt kérnek. Az indok jellemzően valamilyen vészhelyzet szokott lenni, ami az egészségügyi gondoktól kezdve az emberrabláson át a pénzmosó bandától való menekülésig egészen sokféle lehet. Ha valaki meggondolatlanul megadja, amit akarnak, még így sem szabadulhat tőlük, mert megtalálják rá a módot, hogy még több pénzt sajtoljanak ki belőle.

Tippek az online randi csalások kivédésére:

- Keress rá az illető fotóira, hogy azokat felhasználták-e máshol. Léteznek olyan keresők, amelyek megmutatják, hogy az adott fotó kamufotó-e ( www.tineye.com ). 

- Ne siesd el az ismerkedést, és tegyél fel egy csomó kérdést. 

- Vigyázz azokkal, akik túl tökéletesnek tűnnek és erőltetik, hogy offline folytassátok. 

- Ne hallgass senkire, aki el akar választani a családodtól, barátaidtól vagy feltűnő érdeklődést mutat a pénzügyeid iránt. 

- Legyél óvatos, ha reménybeli partnered valami béna indokkal egyfolytában lemondja az első randit.

- Soha ne küldj pénzt ismeretleneknek!

- Ha pedig valami túl szép, hogy igaz legyen, nyugodtan kérdőjelezd meg.