Általános tippek a csalók elkerüléséhez

20 csalásmegelőzési hasznos tipp:

1. Ne adj meg személyes adatot telefonon és ne küldj személyes adatokat e-mailen.
2. A személyes vagy bármilyen szempontból érzékeny adatokat tartalmazó szemétbe kidobandó iratainkat daráld le.
3. Lehetőség szerint kerüld a nem biztonságos közösségi WIFI hálózatok használatát. (pl.: bevásárlóközpontok, éttermek, vonatok)
4. Kerüld a gyanús webhelyeket és letöltéseket kizárólag megbízható webhelyről végezz.
5. Amennyiben arra lehetőség nyílik, használj biometrikus hitelesítéssel történő belépést (ujjlenyomat, arc-, hangfelismerés).
6. Ismeretlen küldő gyanús üzenetét megnyitás nélkül töröld.
7. Adattároló eszközök (mobiltelefonok, laptopok, számítógépek, winchesterek és egyéb adattárolók) kidobása előtt gondosan törölj minden tartalmat az eszközökről.
8. Használj megfelelő tűzfal- és vírusírtó védelmet, melyeket naprakészen frissíts.
9. Ne használd újra a régi jelszavadat, a különböző webhelyeken, eszközökön különböző jelszavakat használj.
10. Használj komplex jelszavakat, amely minimum nyolc karakterből álljon, tartalmazzon nagy- és kisbetűt és egyéb speciális karaktereket.
11. Sohase küldd el a jelszavadat e-mail-ben. A jelszavaidat ne mentsd el a böngésződben és egyéb online és digitális formában.
12. A megbízható szervezetek nem kérnek személyes adatokat e-mail-ben. Ha érkezik egy olyan e-mail, ahol a bankkártya adatok megadására kötelezik az ügyfelet, akkor gyanakodjunk, hiszen az ilyen e-mail leveleket nagy valószínűséggel adathalász csalók küldték.
13. Készíts egyedi válaszokat a biztonsági kérdésekre. A válaszban ne szerepeljen a jelszavad, illetve olyan adatok, melyhez nyilvánosan hozzáférhetnek (középiskolád neve, édesanyád leánykori neve stb.).
14. Programot csak megbízható webhelyről tölts le.
15. A közösségi oldalakon (facebook, instagram stb.) korlátozd le a személyes információidat és lehetőleg kevés információt adj meg magadról!
16. A postaládádat zárral biztosítsd, ellenőrizd az érkező levélküldeményeket rendszeresen és ügyelj arra, hogy ne legyen a szabadságod alatt a postaládádba levélküldemény (nyiss postafiókot vagy irányítsd át megbízható helyre a küldeményeidet).
17. Iratkozz le az előzetes bankkártya jóváhagyást kérő kéretlen ajánlatokról.
18. Fordíts kiemelt figyelmet a számlákra, amiket kapsz.
19. A bankszámla (hitelszámla) kivonatot rendszeresen ellenőrizd.
20. Ha egy gyanús nyereményjátékot látsz, akkor azonnal zárd be a böngészőt, ne adj meg személyes adatokat és vírusírtó program segítségével ellenőrizd az eszközödet.

További hasznos, fontos tippek:

- Használj privát böngészési módot! IDE KATTINTVA megnézheted, hogy milyen előnyei vannak a privát böngészésnek, illetve hogyan tudod beállítani.

- A közösségi médiában minél kevesebb információt ossz meg magadról! IDE KATTINTVA  olvashatsz hasznos tippeket.

- Tippek a vírusos támadások elkerüléséhez. IDE KATTINTVA elolvashatod cikkünket!